Mörk choklad och färska dadlar. Orakelkort och det symboliska Paradisträdet. Härifrån blir ingen utslängd.

 

Igår kväll öppnade Måncirkeln. Vi var sju kvinnor som gjorde världen till en helare, heligare plats.

 

Överenskommelsen i denna cirkel är att det som sägs i cirkeln stannar i cirkeln. Vi delar inte vad andra berättar. Men inget hindrar att vi delar kunskaperna och de tankar, insikter och historier vi delar om oss själva. Tvärtom är det till det bästa för alla om vi kan dela med oss till våra vänner, systrar, mammor, döttrar och våra män.

Det heliga feminina/maskulina

I går delade vi vad som väcks när vi ser de egenskaper som det feminina och maskulina, det balanserade och de obalanserade sidorna (se bild). Det jag delade med gruppen var att jag helst hade velat ha en skämskudde att gömma mig bakom, eftersom jag ser hur jag under hela mitt liv identifierat mig med och tyckt att några av mina bästa egenskaper varit de obalanserade aspekterna av det maskulina.

 

Att bara köra på utan hänsyn till egna behov, att bara vara i huvudet och inte ha kontakt med egna känslor av rädsla att vara ”svag”. Att tänka att ändamålet helgar alla medel för att leverera, prestera och duga inför sig själv. Eller rent egoistiskt få sin egen vilja fram.

 

De obalanserade feminina egenskaperna var min skuggsida, dvs jag ville inte kännas vid dem hos mig själv så jag la ut på andra kvinnor och såg dem som manipulativa, självcentrerade, martyrer osv.

 

Att se så här tydligt hur jag agerat ut dessa mönster är vad som fick mig att vilja gömma mig bakom en kudde.

 

Samtidigt är det de obalanserade maskulina egenskaperna som världen hyllar och vårt tänkande är så impregnerat av att det är prestation som räknas. Så jag får förlåta mig själv för att jag inte visste då vad jag vet nu.

 

Idag är det de balanserade feminina egenskaperna som är mina ledstjärnor. Det balanserade maskulina tar jag hjälp av men låter det inte dominera. De obalanserade egenskaperna gör jag vad jag kan för att se och hela dem inom mig själv i stället för att agera eller projicera ut dem på andra.

 

Måncirkeln blev fullbokad denna gång, och jag planerar redan nu för nya grupper.

 

Jag har haft tankar på en online-version men efter gårdagen känner jag att en del av närheten skulle gå förlorad. Då vi delar så personliga historier känns det som att vi behöver mötas för att skapa det trygga rum som krävs.

 

För dig som inte bor i Skellefteå planerar jag i stället en sommarkurs över en helg då vi under tre dagar möts och gör resan tillsammans så du sedan kan hålla egna cirklar på hemmaplan. Preliminärt datum 2-4 augusti.

 

En ny grupp med en kväll i månaden i Skellefteå börjar efter sommaren.

Hör gärna av dig redan nu om du är intresserad av att vara med i någon av grupperna!