Chaga är ett fantastiskt kosttillskott som jag dricker i smoothie varje morgon för att boosta immunförsvaret. Du som bokar en session hos mig i juli får en bit chaga som Sommarbonus! En bit räcker till minst 10 liter färdigt chaga-te!

Att ge dig själv en healingsession under ledigheten är ett sätt att ladda batterierna, få nya insikter och dessutom ha tid att reflektera. Ett kosttillskott som verkligen fungerar är en bra början på ett hälsosammare sätt att leva. Tider finns i Skellefteå alla måndagar i juli och online tisdag-fredag.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Du som bokar sessioner online får din chaga hem i brevlådan.

Vad är Chaga?

Chaga (Inonotus obliquus), eller sprängticka som den heter på svenska, kallas i Sibirien ”Odödlighetens svamp”, ”Gåvan från Gudarna” eller ”Gåvan från Himlen”. Sprängticka har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Den lever som en parasit på björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Björken kan dock leva i decennier trots sprängtickorna.

Sprängticka är relativt sällsynt, den växer på ca 1 av 5000 björkar. Den skall därför skördas med eftertanke och med markägarens tillstånd då den ej går under allemansrätten. Om man inte skär av hela sprängtickan utan sparar ca 20% av utväxten så växer svampen ut igen.
Den Chaga jag erbjuder är giftfritt odlad långt från vägar i skogar i Västerbottens inland. Den är skördad av markägaren själv.

Chagas hälsoegenskaper

Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid s.k. autoimmuna sjukdomar, diabetes och psoriasis. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! Det är 10 ggr mer än blåbär som också är känt för hög ORAC. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.

Sprängticka innehåller en komplex cocktail av fytonäringsämnen och immunaktiverande föreningar som boostar immunförsvaret och stimulerar kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

Chagadekokt

När du vill göra en dekokt på sprängticka ska du låta den sjuda i minst en halv timme i friskt källvatten, gärna i många, många timmar. Du kan koka den färsk eller torkad, hel, i bitar eller pulver.

För att få ut de fettlösliga ämnena (betulin, betulinsyra och fytosteroler) i sprängticka kan du göra en tinktur, alltså ett alkoholutdrag, av bitarna eller pulvret som blir över. Så efter att sprängtickan inte ger mera färg i vattnet, kan du torka den och göra en tinktur på sprängticka.

Varmt välkommen att kontakta mig om du vill veta mer! Du kan boka din session här 

Läs mer: Bloggen Morotsliv.com, Wikipedia och läkeörter.se