Under föreläsningen 28 maj i Skellefteå delade jag några tankar kring stress och utmattningssymtom utifrån den resa jag själv gjort. Några tankar kanske är nya för dig!

Det som har varit till störst hjälp för mig är att jag fått förståelse för vad som händer. I all välmening har jag fått rådet att ” accepterar hur du mår”. Det har jag inte gjort. Jag har letat vidare och velat ha förklaring och det här är vad jag har kommit fram till.

  • I Anderna får shamanen sin kallelse genom att bli träffad av blixten. I västvärlden drabbas vi av utmattningssymtom. Sjukdom är alltid en väckarklocka, din själ söker kontakt med dig. Vad är din kallelse? Vad är din själs längtan?

 

  • Lyssna inte på alla välmenande råd från dom som inte vet vad dom pratar om. Jag har fått förslag på att byta glasögon för att jag fått åldersseende och att jag är i förklimakteriet vilket i sig kanske är sant, men det är inte därför jag har mått som jag har gjort. En larv kan inte ge råd till en fjäril. Prata med dom som gått igenom en utmattning och mår bra idag och ta hjälp av dom som är proffs på hälsa! Du och din hälsa är så värdefull, du är värd proffshjälp för utmattning går inte över genom att vila!

 

  • Stress är en utlösande faktor men inte orsaken. Orsaken ligger aldrig hos dig och det finns ingen anledning att känna skuld för orsaken är ett virus – Epstein Barr. Vetenskapen är på väg att förstå att detta ligger bakom kroniskt trötthetssyndrom. Det ligger också bakom alla ”autoimmuna” sjukdomar. Kroppen är inte så dum så den attackerar sig själv. Det som ser ut som autoimmuna attacker är immunförsvarets jakt på detta virus! Det är aldrig ditt fel att du blivit sjuk! Det är som att anklaga sig själv för vattkoppor. Ta tillbaka alla tankar om skuld för att du blivit sjuk så blir du fortare frisk!

 

  • Det enda som vi idag känner till som kan övervinna detta virus är kroppens eget immunförsvar, och den goda nyheten är att vi kan göra så mycket för vårat eget immunförsvar! Rätt kost och rätt träning liksom kosttillskott samt energipåfyllning genom energimedicinska tekniker såsom healing, akupunktur, energimassage eller yoga stärker immunförsvaret.

 

  • Utmattning = näringsbrist! Detta vet tyvärr inte vården så mycket om. Inte ens Stressrehab, beteendemedicin på Umeå Universitetssjukhus har med kosten i sitt program. Därför behöver du komplettera med ayurveda eller näringsmedicinsk analys. Medicin hjälper inte kroppen att bygga upp depåerna av mineraler och vitaminer.

 

  • Nöj dig inte med vad skolmedicinen erbjuder. Den kan hjälpa dig en bit på väg men de har inte hela bilden. Sjukintyg och samtal har varit otroligt hjälpsamt för mig, men medicinen dom skrev ut hade varit en katastrof om jag trott att den allena skulle hjälpa mig.

 

  • Vi lever i en tid där vi har otroliga möjligheter att välja! Visst, alternativbehandling kostar pengar men tänk vad det kommer att kosta att inte ge oss själva denna hjälp! Vi har bara en kropp och därför är den värd den bästa tänkbara hjälp för att bli frisk.

 

  • Komplettera din behandling med det som mänskligheten alltid använt, det som gjort att vi överlevt fram till 1900-talet: kost, näring, medicinska örter och energibehandlingar som healing, akupunktur och yoga.

 

  • Det enklaste är det som fungerar: balans mellan aktivitet och återhämtning regelbundet under dagen. Minst en gång i timmen kom ihåg att andas och tänka positiva tankar! Det är den enklaste övning jag gjort som fick det att vända och jag märker direkt när jag börjar slira på det.

 

  • Ute på andra sidan: se symtomen som vänner även om de återkommer, som lärare som knuffar dig i sidan när du är på väg utför igen. Kroppen är klokare än vi och vill oss väl. Den vill visa oss vägen till att sluta känna oss som offer för omständigheter så att vi i stället faktiskt sätter oss i förarsätet och tar kommandot över vårt liv.

 

Avslutningsvis en definition av hälsa från boken En Kurs i Mirakler:

Hälsa är att upphöra med alla försök att använda kroppen kärlekslöst.

Vid utmattning är detta det viktigaste för att få det att vända! Med Kärlek och medkänsla till oss själva kommer det att bli bättre!